Täyden palvelun insinööritoimisto

Liekkiloukku® – palonsuoja-arina, nestepalon turvallinen sammuttaja

Liekkiloukku® on uusi ja innovatiivinen nestepalojen rakenteelliseen sammutukseen perustuva palonsuoja-arina, joka toimii myös standardin SFS-EN 14122 mukaisena työskentely- ja kulkutasona. Liekkiloukun toiminta perustuu rakenteelliseen tukahduttamiseen. Liekkiloukku® – palonsuoja-arina ei tarvitse toimiakseen ulkoista kemikaalia tai palossa aktivoituvaa mekanismia.

Liekkiloukulle on haettu kansainvälistä patenttia, diaarinumero: PCT/FI2017/050677.

Kuva kohteesta ennen (vasemmalla) ja jälkeen (oikealla)

Kuva kohteesta ennen (vasemmalla) ja jälkeen (oikealla)

Liekkiloukku®-palonsuojarakenne päästää palavan nesteen lävitsensä (950 l/min/m2) valuma-altaaseen ja tukahduttaa palon hapenpuutteeseen. Palonsuojarakenne varmistaa, että mahdolliset vuodoista ja onnettomuuksista johtuvat nestepalot sammuvat alle 7 sekunnissa.

Palonsuojarakennetta voidaan käyttää palavien nesteiden valuma-altaiden päällä, jolloin valuma-altaiden päällistä tilaa on mahdollista käyttää standardien mukaisena kulku-, huolto- ja säilytystilana.

Liekkiloukun kehityksessä on ollut mukana Lappeenrannan teknillinen yliopisto ja se on testattu Kuopion Pelastusopistolla sekä VTT:llä. Tuotteen pilotti on rakennettu Ulvilassa olevan suurjännitemuuntajan 250 m2 valuma-altaaseen.

Käyttökohteet

Käyttökohteina ovat ensisijaisesti suurjännitemuuntajien valuma-altaat, siirrettävät palavien nesteiden valuma-altaat sekä palavien nesteiden siirto ja varastointi.

Liekkiloukku® – palonsuoja-arina voidaan rakentaa sekä uusiin että vanhoihin valuma-altaisiin eikä sen asennus vaadi muuntajien käyttökatkoa tai siirtoa.

Palonsuojamoduuli

Palonsuojamoduuli koostuu palonsuojakasetista, sekä sen päälle tulevasta liukuturvaritilästä. Yksi moduuli kattaa 1 m2 alan ja sen paino on noin 30 kg. Liukuturvaritilä toimii nykystandardin SFS-EN 14122 mukaisena työskentely- ja kulkutasona. Liukuturvaritilä myös takaa Liekkiloukun olevan turvallinen kävellä mahdollisen öljyvuodon, sateen tai roskaantumisen jälkeen. Koko rakenne on kuumasinkitty kestoiän lisäämiseksi. Sinkkipinnoitteen kesto jopa 60 vuotta.

Palonsuojakasetti tehdään muotoonsa puristetusta teräslevystä ja se toimii nesteen ohjurina ja palon tukahduttimena.

Leikattu_isometrinen

Palonsuojamoduuli tuetaan teräspalkeista kootun runkorakenteen päälle, joka toimii kantavana rakenteena.

Tekniset tiedot

 • Sammuttaa Liekkiloukulle päätyneen nestepalon alle 7 sekunnissa
 • Nesteenläpäisy 950 l/min/m2
 • Hyötykuorma 5 kN / m2
 • Lumikuorma 2,75 kN / m2
 • Pistekuorma (200 x 200 mm) 2,55 kN
 • Kuormituksenkesto voidaan mitoittaa asiakkaan vaatimusten mukaiseksi
 • Korroosionkesto jopa 60 vuotta
 • Paino: 30 kg / m2
 • Moduulin mitat 1000 x 1000 x 90 mm
 • Itsepuhdistuva
 • Iskunkestävä

 

Testit

Liekkiloukku®-palonsuojarakenteen toimivuus on todettu Kuopion Pelastusopistolla sekä VTT:n palolaboratoriossa. Testeissä kaadettiin 4 m2 kokoiselle Liekkiloukku® – palonsuoja-arinalle 120 litraa 90°C asteista, 2 minuuttia esipoltettua Shell Diala B -muuntajaöljyä. Kaikissa testeissä palo sammui alle 7 sekunnissa. Testausseloste VTT-S-3916-17 toimitetaan pyydettäessä.

VTT:n testi

Fintekra Oy toimitti nestepalojen torjuntaan tarkoitetun palonsuoja-arinan VTT Expert Services Oy:lle (VTT) testattavaksi. Liekkiloukku® – palonsuoja-arinan tehtävänä on päästää palava neste lävitsensä arinan alapuoliseen valuma-altaaseen ja tukahduttaa se nopeasti ja hallitusti.

Liekkiloukku® palonsuoja-arinan toimivuus testattiin VTT-S-3916-17 testausselosteen mukaisesti. Testeissä palonsuoja-arinan päälle kaadettu palava muuntaja öljy sammui hapenpuutteeseen öljyn valuttua palonsuoja-arinan läpi valuma-altaaseen. Testauksessa käytetty palonsuoja-arinan päällä oleva öljy sammui palonsuojarakenteen päällä öljyn valuessa valuma-altaaseen ja palo sammui Liekkiloukku® -palonsuoja-arinan alapuolisessa valuma-altaassa kaikissa kokeissa 7 sekunnin kuluessa.

Katso VTT:n kirje testauksesta (pdf)

Lisää aiheesta

Pelastusopisto: Syty koe, pala koe, valaise ja lämmitä meitä
Kotisivu: liekkiloukku.fi

Kuvia

Ota yhteyttä

Pertti Väisänen
Toimitusjohtaja
gsm: +358 400 467462
s-posti: pertti.vaisanen@fintekra.fi

Pasi Heiskanen
Asiantuntija, DI
gsm: +358 40 7611 296
s-posti: pasi.heiskanen@fintekra.fi

Joonas Väisänen
Tuotanto
gsm: +358 44 984 8187
s-posti: joonas.vaisanen@fintekra.fi